Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan                      Tai Chi Chuan

     

 

 

 

 

 

   

 

Tai Chi Chuan

Ik heb een opleiding gevolgd in Chinese geneeswijzen. Daarin werden o.a. Tai Chi Chuan, Qi gong, acupunten, meridianen, 5 elementen, kruidenleer, massage, San-Ti-Tse en yin en yang behandeld.
Hier volgt een stukje informatie over Tai Chi Chuan, met daarbij hoe ik dit ervaren heb. 

Tai Chi Chuan / Taijiquan
Ik heb zelf de yang stijl aangeleerd, de oorsprong van deze vorm ligt bij Cheng Wangting, een generaal uit de Ming dynastie. Die vorm werd verfijnd door een nakomeling uit de familie Chen: Chen Man Ching.

De Chinese vormen van lichamelijke oefening worden doorgaans onderscheiden in Wushu (vechtkunst) en Kungfu (lichamelijke en geestelijke oefeningen). Verder maakt men nog onderscheid tussen vechttechnieken met de blote vuist en die met wapens, evenals tussen uiterlijke en innerlijke vechtmethoden.

Tai Chi Chuan, ook geschreven als Taijiquan, behoort tot de "innerlijke" vechttechnieken en wordt uitsluitend getraind ter zelfverdediging. Het gaat erom niet aan te vallen, maar te wachten op de aanval van de tegenstander en het juiste tijdstip bepalen waarop men zelf tot handelen overgaat. De aanvaller moet dan met zo gering mogelijke inspanning uit zijn evenwicht worden gebracht.
De toepassing van lichamelijke oefeningen in de gezondheidszorg en bij de behandeling van klachten vormt in China al zeer lang een traditie. Tai Chi helpt om beter in balans te blijven en het weerstandsvermogen te verhogen. Het roept een gevoel van ontspanning op en tegelijkertijd traint het het lichaam en voert het prestatievermogen op en het voordeel is dat iedereen van jong tot oud het kan beoefenen.

Tai Chi doe je zonder dat je uitgeput raakt. De ademhaling moet rustig blijven, de bewegingen moet je op een doorlopend ritme uitvoeren, zonder onderbreking en zonder nadruk op een enkel onderdeel te leggen. Vloeiend bewegen, de beweging van de armen verloopt altijd via ronde banen. De beweging is als een geheel en moet harmonisch verlopen, ook met de ademhaling. De aandacht / concentratie is belangrijk, de aandacht richten op het verloop van de beweging. Geest en lichaam zijn met elkaar verbonden, want het bewuste denken evenals de constante ritmische beweging mag niet ophouden. Het gaat om het ontspannen, maar niet slap houden, een bepaalde basisspanning is er altijd. Je moet bewust nagaan of je lichaam zich in de juiste stand bevindt, of de romp en armen ontspannen zijn en of de ademhaling rustig en gelijkmatig verloopt, dus geen krampachtige bewegingen.
Bij het verplaatsen van het gewicht beweeg je van vol (zwaartepunt) naar leeg (zonder gewicht) en andersom. De wervelkolom is daarbij de as, het centrum van alle bewegingen. De ademhaling is de schakel tussen het autonome (onwillekeurige) en het willekeurige zenuwstelsel, evenals tussen de spierspanning en de geest. Deze oefenmanier (op de ademhaling letten) gebruik je pas als je de bewegingen en houding controleren en beheersen kunt.

Bij het goed beoefenen hiervan bereik je een staat waarin de ademhaling rustiger en trager wordt en je Tai Chi Chuan als een vorm van bewegend mediteren kan gebruiken en je je op je energie kunt richten, deze voelen en laten stromen. Mijn ervaring is dat dit enorm ontspannend is voor lichaam en geest, dat ook je gezondheid erdoor verbetert en je weerstand erdoor verhoogt. Ik heb hier zelf een diepte in bereikt die vergelijkbaar is met een trance, je zit in je energie, voelt hem stromen en kan het stromen ervan beheersen / sturen, wat lijkt op het verhogen van de trilling van je energie en het groter worden van je gevoelsveld. Gevoelsmatig voelde het voor mij op alsof "ik" groter en krachtiger werd en ook de warmte, het stromen, de trilling toenam, want je stuurt de energie door je hele lichaam en naar de aarde en neemt nieuwe energie in je op. De aandacht daarbij brengt je in je "midden", het centrum van je zijn, je wezen, dan zit je sterk in je basis, je gevoel en ben je geaard of gegrond en daar zit je kracht. Tevens ben je erg helder en alert. Het circuleert en dat is een geweldig gevoel, al je zorgen stromen de aarde in en je voelt je heel, verbonden met alles om je heen. Als je energie goed stroomt voel je je krachtiger en kun je alles in het leven beter hanteren en overzien, net als bij meditatie. Je vindt je Boeddhanatuur.

De 47 houdingen vorm, Yang stijl van Chen Man Ching (klik op het plaatje voor een vergroting):

   

   

   

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
e-mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)